Πορτοκαλόπιτα με ελαιόλαδο

 

H δική μου εκδοχή για ένα αγαπημένο γλυκό...

Γιορτή σήμερα, γιορτή και αύριο! Της Αγίας Φωτεινής, της Σαμαρείτιδος. Το εκκλησάκι της στην περιοχή μας, από τα πιο αγαπητά. Και το πανηγύρι της πολυπληθέστατο κάθε χρόνο. Η γιορτή κινητή, συνδέεται με την ημερομηνία του Πάσχα.



Από πίνακα του δανού ζωγράφου Carl Bloch (1834-1890).

 Με τα πόδια πηγαίναμε κάθε χρόνο οι φιλενάδες όλες σαν απόψε. Η φύση Μάη μήνα φορά τα καλά της, η ζέστη δεν είναι υπερβολική, και ήταν απόλαυση ο ποδαρόδρομος. Τριανταφυλλιές στα περβόλια των ανθρώπων και γιασεμιά στις αυλές τους, έδιναν άρωμα στην ημέρα. Και ολονύχτια γλέντια. Άλλες εποχές… Οι παλιότεροι τα ζούσαν ακόμη πιο έντονα από μας-όπως λένε- που διασκεδάζαμε πιο συχνά.
Στο σπίτι μας είχαμε και έχουμε πρόσθετο λόγο να τη γιορτάζουμε την Αγία. Φωτεινή η γιαγιά μας και Φωτεινές πολλές τελικά στο σόι μας ως συνηθιζόταν για χάρη της γιαγιάς! Ανάμεσά τους και η αδελφούλα μου η αγαπημένη!

Η μάνα μου πήγε όπως κάθε χρόνο τους άρτους στην εκκλησία και μας έφερε αγίασμα από τη χάρη της. Στην εκκλησούλα της υπάρχει πηγάδι. Ο ίδιος ο Χριστός ζήτησε νερό από την Αγία Φωτεινή όπως λέει η παράδοση γι αυτό και στις περισσότερες εικόνες της  υπάρχει πηγάδι...
Κι εγώ θα σας κεράσω την πορτοκαλόπιτα με τις δικές μου παραλλαγές για τη γιορτή της αδελφής μου παρόλο που και η ίδια μόνο διαδικτυακά θα κεραστεί αφού δεν είμαστε κοντά…

Επειδή σπορέλαιο δεν χρησιμοποιώ ποτέ, την πρώτη φορά που την έφτιαξα χρησιμοποίησα μαργαρίνη. Το κλασικό βιτάμ. Μια φορά που ήθελα να τη φτιάξω όμως, έτυχε να μην έχω βιτάμ και έβαλα το πολύ καλής ποιότητας ελαιόλαδο (0,3 οξύτητα!) που έχουμε την τύχη να παράγουμε στην Κρήτη. Έγινε μια χαρά και το καθιέρωσα. Ξέρω, ξέρω, θα πείτε βαρύ δεν είναι το ελαιόλαδο σε μερικά γλυκά;
Όχι όλα τα ελαιόλαδα! Υπάρχει ελαιόλαδο τόσο φίνο και ελαφρύ που δεν πικρίζει καθόλου και δίνει υπέροχα αποτελέσματα!

Η πρώτη μου λοιπόν παραλλαγή είναι το ελαιόλαδο.
Η δεύτερη, είναι η προσθήκη μαρμελάδας πορτοκαλιού (ή άλλου εσπεριδοειδούς) στην πορτοκαλόπιτα. Ιδίαιτερα αν είναι σπιτική και έχει μέσα μικρούτσικα κομματάκια φλούδας, της δίνει απίστευτο άρωμα! Δοκιμάστε τη και θα δείτε ότι θα την καθιερώσετε στις πορτοκαλόπιτές σας. Αν δεν έχετε σπιτική μαρμελάδα, δείτε την εναλλακτική πρόταση στα υλικά…

Υλικά:
Πίτα:
3/4 κούπας ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας
4 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
3 βανίλιες
Ξύσμα 2 πορτοκαλιών
1 κεσέ γιαούρτι στραγγιστό ( μπορεί να είναι και 2%)
½ κιλό φύλλο κρούστας πολύ λεπτό
1 μπέικιν (3,5 κουταλάκια γλυκού)
3 κουταλιές μαρμελάδα πορτοκαλιού (ή άλλου εσπεριδοειδούς)
Εναλλακτικά, αν δεν έχουμε σπιτική μαρμελάδα, βράζουμε ένα πορτοκάλι μέχρι να μαλακώσει η φλούδα του, αλλάζοντας 1-2 φορές το νερό, βγάζουμε τα κουκούτσια (αν έχει) και το αλέθουμε στο multi, ή χρησιμοποιούμε ½ κούπα ψιλοκομμένο γλυκό πορτοκάλι μαζί με το σιρόπι του, ελαττώνοντας λίγο τη ζάχαρη.
Σιρόπι:
1,5 ζάχαρη
Το χυμό των δύο πορτοκαλιών που χρησιμοποιήσαμε για το ξύσμα, συμπληρωμένο με νερό ώστε να έχουμε 2 κούπες υγρό.
1 ξύλο κανέλας 5 εκατοστά
Επί το έργον:

Χτυπάμε στο μίξερ (καλό είναι και το μίξερ του χεριού σ' αυτό το γλυκό) το λάδι με τα αυγά και με τη ζάχαρη να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι , τις βανίλιες, το ξύσμα, το μπέικιν, τη μαρμελάδα και χτυπάμε ξανά ώστε να διαλυθεί το γιαούρτι και η μαρμελάδα.

Συνεχίζουμε χωρίς το μίξερ: Σκίζουμε σε κομματάκια ένα ένα τα φύλλα κρούστας και τα προσθέτουμε στο μίγμα ανακατεύοντας κάθε φορά. Πρέπει να γίνεται αυτό και να πηγαίνει μίγμα σε όλο το φύλλο αλλιώς θα λασπώσουν.

Όταν τελειώσουν όλα τα φύλλα, αφήνουμε το μίγμα να ξεκουραστεί για 15 λεπτά και το αδειάζουμε σε λαδωμένο πυρέξ (το δικό μου έχει μήκος 39 cm) ή σε ταψί 30-32 νούμερο (δεν πειράζει αν γίνει και πιο λεπτή, γι αυτό αναφέρω το 32)

Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 45 λεπτά περίπου, ή ως ότου αποκτήσει μια σκούρα, καραμελέ επιφάνεια.
Την αφήνουμε να κρυώσει.

Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 10 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός και σιροπιάζουμε το κρύο γλυκό μας με ζεστό σιρόπι.

Αφήνουμε να τραβήξει και σερβίρουμε. Μπορούμε να συνοδεύσουμε με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή σοκολάτα ή απλά με μια σως σοκολάτας.
Παρατηρήσεις:
1)Αν το ελαιόλαδο σας δεν είναι έξτρα παρθένο ελαφρύ, χρησιμοποιείστε μαργαρίνη.
2)Βάζω την πορτοκαλόπιτα σε πυρέξ γιατί θέλω να ελέγχω αν έχει ψηθεί καλά και από την κάτω μεριά. Αυτό το γλυκό αν δεν ψηθεί καλά, λασπώνει στο σιρόπιασμα και χάνει την νοστιμιά του.
3) Αν θέλετε μπορείτε να «στεγνώσετε» τα φύλλα κρούστας για 10 λεπτά στον αέρα του φούρνου για να σπάνε πιο εύκολα και να εξασφαλίσετε ότι δεν θα λασπώσουν. Ακόμη μπορείτε να τα αφήσετε έξω από τη συσκευασία τους για κανένα μισάωρο απλωμένα σε ένα ταψάκι.
4)Στο σιρόπι μπορούμε να βάλουμε και δύο κούπες ζάχαρη αν μας αρέσουν τα «πολύ γλυκά» γλυκά. Τότε θα το βράσουμε 8 λεπτά μόνο.
5)Αν δεν έχουμε ξύσμα πορτοκαλιού (αφού τα καλοκαιρινά βαλέντσια προσφέρονται μόνο για χυμό), βάζουμε 1 κουταλιά μαρμελάδα παραπάνω και αφαιρούμε μια κουταλιά ζάχαρη από την πίτα.

Read more:  http://cretangastronomy.blogspot.com/2011/05/blog-post_21.html#ixzz3JINQ7KPT

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια