Αμφίπολη: Λαβύρινθο «δείχνουν» οι πρώτες γεωφυσικές μετρήσεις

 

Αμφίπολη: Κάτω από τον τύμβο κρύβεται ολόκληρος λαβύρινθος
Αμφίπολη: Κάτω από τον τύμβο κρύβεται ολόκληρος λαβύρινθος

Πλησιάζει η στιγμή της γεωφυσικής διασκόπησης στον λόφο Καστά με σκοπό να διαπιστωθεί εάν ο λόφος Καστα κρύβει εκπλήξεις, πιθανότατα τάφους, πέραν του ταφικού μνημείου που έφερε στο φως η Κ. Περιστέρη. Παράλληλα οι ανασκαφείς υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες αναζητούν πιθανά ευρήματα στο όρυγμα που για την ώρα αποτελεί μυστήριο. Πάντως νέες ανακοινώσεις πρέπει να αναμένονται την επόμενη Τετάρτη.

Στη φάση επιλογής της επιστημονικής ομάδας και του αντίστοιχου πανεπιστημίου που θα κάνει τη γεωφυσική διασκόπηση στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη, ώστε να εντοπιστεί αν υπάρχουν κι άλλοι τάφοι στον λόφο Καστά βρίσκεται το υπουργείο Πολιτισμού.

Νέες ανακοινώσεις για την πορεία των ανασκαφών και πιθανότητα για τα ευρύματα των αρχαιολόγων στο όρυγμα που αποτελεί για την ώρα «μυστήριο» πρέπει να αναμένονται την ερχόμενη Τετάρτη όπου θα δοθεί εκ νέου συνέντευξη τύπου.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το ΥΠΟΟΑ και η διεπιστημονική ομάδα για την ανασκαφή έχουν απευθυνθεί για τον σκοπό αυτόν σε τρία ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία έχουν επιστημονικές ομάδες που ασχολούνται με γεωφυσικές διασκοπήσεις αρχαιολογικών χώρων.

Το πρώτο ΑΕΙ της χώρας που εκδήλωσε ενδιαφέρον ήταν το ΑΠΘ, ενώ παρόμοια προσφορά φέρεται να έχει υπάρξει και από άλλα δύο πανεπιστήμια, ένα εκ των οποίων ήταν το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο έχει επίσης Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής στο τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών.

Τις τελευταίες ημέρας οι ομάδες των πανεπιστημίων αυτών έχουν ξεκινήσει την αυτοψία στον λόφο ώστε να υποβάλουν τις προτάσεις τους.

Υπό αντίξοες συνθήκες η ανασκαφή στον τέταρτο χώρο

Την ίδια ώρα υπό αντίξοες συνθήκες συνεχίζουν οι αρχαιολόγοι την ανασκαφή στον τέταρτο χώρο του ταφικού μνημείου. Η πολύ κακή κατάσταση του χώρου, ο οποίος έχει υποστεί σχεδόν ολική καθίζηση, σε συνδυασμό με το μυστηριώδες όρυγμα, που δημιουργεί πρόβλημα στατικότητας, αναγκάζει την διαδικασία να προχωράει πολύ αργά καθώς ταυτόχρονα πραγματοποιούνται και έργα για την στατικότητα του θαλάμου.

Επιπλέον πρόβλημα δημιουργούν οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, αφού η ανασκαφή συνεχίζεται πλέον μέσα στο φυσικό σπήλαιο, που δημιουργεί και νέα δεδομένα.

«Λαβύρινθο» δείχνουν οι πρώτες δοκιμές

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία από τις γεωφυσικές μετρήσεις, στον τύμβο της Αμφίπολης φαίνεται να υπάρχει ένα υπόγειο οικοδόμημα, το οποίο περιλαμβάνει υπόγειες αίθουσες και διαδρόμους, δίνοντας την εντύπωση ενός υπόγειου λαβύρινθου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Χρονόμετρο» η διεπιστημονική ομάδα που έχει συστήσει το υπουργείο Πολιτισμού διευρύνεται και εμπλουτίζεται και με άλλους επιστημονικούς τομείς, που έρχονται να συνεισφέρουν στο ανασκαφικό έργο, με την ελπίδα να έρθουμε πιο κοντά στην αποκάλυψη των μυστικών του μνημείου.

Πηγή: Thestival.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια